Fitness - Élet

Fitness Inside

Fitness Inside

Cukorról édesítőre? Mennyire valódi megoldás ez?

Egy életmódváltás elején számos hibába ütközhetsz! Nézzük, hogy mik ezek és mi rájuk a megoldás!

2018. szeptember 05. - NyirőEra

 realfood.jpg

 

1. Nem értem, miért nem tudok lefogyni, hiszen alig eszem!

 

Lehet, hogy úgy érzed, hogy alig eszel, valójában viszont az üres, haszontalan ételek keltik Benned ezt az érzést. Étkezés után mintha egy szikla lenne a gyomrodban, majd röpke 1-2 óra múlva ismét gyötör az éhség. Ismerős? 

 

A megoldás: fogyassz igazi ételeket minél inkább természetes állapotukban (nyilván nem nyersen a marhahúst pl, de ne önts rá cukros szószokat, mikor sóval, borssal és zöldfűszerekkel is isteni!).

A rostoknak fontos szerepük van, ne hanyagold el őket! Nemcsak eltelítenek, hanem fontos vitaminokat tartalmaznak, illetve tisztítják is a bélrendszert!

 

2. Hiszen ma csak egy üdítőt ittam

 

 

Gyakran hallom dél körüli időpontban ezt a mondatot is az edzőteremben! Azon kívül, hogy ébredést követően még órákon át éhezteted a szervezetedet, amire reagálva ha majd eszel, mindent jól elraktároz, ergo biztosan hízni fogsz; megnézted, mi van az üdítőd címkéjén? Jah, hogy 8,9 gr cukor 100 ml-ben, s épp egy 500 ml-es verziót öntenél le a torkodon? Az pontosan 15 db kockacukor felvizezve és gyümölcsaromákkal felturbózva!

Ennek tudatában is meginnád? 

 

Megoldás:  Ásványvíz, gyümölcsteák, gyógynövényes teák, edzéshez meg pl bcaa, ami nemcsak finom, hanem hasznos is!

 

 

water.jpg

 

3.  Édesítőszer függőség

 

Most, hogy már a csapból is az folyik, hogy milyen káros a cukor, szinte mindenki átállt az édesítőkre. Hogy mennyire volt ez jó csere? 

 

Az édesítők is ugyanúgy kiváltják az édes íz okozta reakciókat a szervezetben, csak mivel az érzet után nem jön valódi tartalom (ergo nem kerül a gyomorba tápanyag), mardosó éhséget és kívánósságot vált ki.

Egyeseknél puffadást és bélrendszeri panaszokat is okoz. (Pl a xillit tipikusan ilyen édesítő)

 

Viszont ami mindegyikre igaz az az, hogy hajlamosít a narancsbőrre és a vizesedésre!

 

Megoldás: amikor tehetjük, próbáljuk pl gyümölcsökkel, vagy zöldségekkel megoldani az édesítést (sütemények esetében pl cukkini, répa, édesburgon

ya), s ritkítani az édesítést, amennyire csak tudjuk! 

 

/cukorbetegeknek más a hivatalos eljárás!/ 

 

sugarfree.jpg

4. Rendezvényre, családi eseményre voltam hivatalos, nem ehettem úgy, ahogy szerettem volna!

 

Egyrészt a legtöbb helyen már megtalálhatók a grillezett húsok és zöldségek, másrészt nem feltétlen szükséges, hogy elkapja az embert a tömeghisztéria ebben az esetben sem. Ha tisztában vagy a céljaiddal, s valójában akarod, akkor az úton maradsz, ha csak ámítod Magad, akkor pedig szinte bármi kizökkenthet és utólag úgyis meg tudod Magadnak magyarázni. 

 

Megoldás: Törekedj itt is arra, hogy a természetes ételek közül válassz: fogyassz gyümölcsöket, magokat, húsokat, zöldségeket és senkinek sem fog feltűnni, hogy valójában most diétázol!

 healthyfood.jpg

 

Természetesen egyik esetben sem egy-egy alkalomról írok, hanem rendszeres választásról! Amit sokszor választasz, az szokássá válik! Te milyen szokás birtokában szeretnél lenni? 

 

Ami Érted van és Téged fejleszt, vagy ami pillanatnyi örömöket okoz?

A Te döntésed, én csak segítő kezet nyújthatok, ha elakadtál!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyiroera.blog.hu/api/trackback/id/tr1614224011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2018.09.07. 13:14:52

Edesitoszerek. Naja,foleg amikor a halsalatatol kezdve a ketchupon at minden tele van edesitoszerekkel. Hadd valasszak en,hogy cukorral,vagy edesitovel akarok enni valamit. Nem eszem meg a halsalatat,pedig imadom,csak epp tele van ezzel a ramattyal. (Kivetel nelkul mindegyiktol futok a wcre.)

Kong.Kinga 2018.09.07. 13:15:58

"Ami Érted van és Téged fejleszt, vagy ami pillanatnyi örömöket okoz?"
egyszer ezt, egyszer azt

pangea 2018.09.07. 13:16:13

A 2. pont nem felel a valóságnak. Nezz utana az intermittent fastingnak - ilyenkor csak napi par oraban táplálkoznak, tehat pl nincs reggeli. Nagyon sok pozitiv egészségügyi hatasa van!

Miklós Emőke 2018.09.07. 13:16:28

Olyan jó ezeket tudatosítani nap, mint nap! Teljesen egyet értek és nagyon hasznos információk! Nekem csak egyetlen dologgal van problémám: heti 2-3szor a délutáni kávé szinte kihagyhatatlan és felér egy fél tortával akár, de nem tudom meginni cukor vagy édesítőszer nélkül. Ez az egyetlen ami nehézséget okoz. Na meg tej nélkül sem tudom inni, gondolom majd lesz egy cikked azokról is

NyirőEra · nyiroera.com 2018.09.07. 13:18:52

@]{udarauszkasz: Igen, sokaknak van ilyen reakciójuk az édesítőktől, főleg a xilit szokott ludas lenni ebben. :)

NyirőEra · nyiroera.com 2018.09.07. 13:20:18

@Miklós Emőke: Írok majd a tejtermékekről is, valóban okoznak azok is bőven problémát. A kókusztej szerintem például kifejezetten ízletes csere lenne, ha szereted ezt az ízvilágot. :) Ha közeleg a versenyed, muszáj lesz elengedned ezeket. :)

NyirőEra · nyiroera.com 2018.09.07. 13:21:51

@Európai téridő: Egy cukorbetegnek valóban egyéb problémákkal is szembe kell nézniük és biztosan nehéz lehet megoldani a hétköznapi étkezéseket is. A cikk leginkább az ezzel nem küzdőkhöz szólt, de javítottam azt a részt, köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem! Remélem, hogy találtál hasznos érdekességet is a tények között. :)

NyirőEra · nyiroera.com 2018.09.07. 13:23:24

@Kong.Kinga: Ebben teljes mértékben egyet értünk, én is ennek a híve vagyok! Így lehet egy egészséges állapotot fent tartani mind fizikálisan, mint mentálisan. A nézőpontom arra vonatkozott, hogy ne tolódjunk el egyik irányba sem, inkább az szokott gondot okozni sajnos, hogy semmiféle tudatosság nincsen az életvitelben. Örülök, hogy Te megtaláltad az arany középutat, mert az a hosszútávú siker feltétele. :)

NyirőEra · nyiroera.com 2018.09.07. 13:24:24

@pangea: Köszönöm az információt, ismerem ezt a módszert, de én úgy tudom, hogy leginkább heti 1, de maximum 2 alkalommal ajánlják ezt a fajta életvitelt! Igyekeztem általános érvényű segítséget adni azoknak, akik keresik a kiutat az útvesztőből. :)
süti beállítások módosítása